Codzienna dawka oczyszczenia, czyli detoksykujące jagodowe smoothie

0 udostępnień
0
0
0

Ten koktajl to mieszanka super oczyszczających składników. Takich, które działają ze sobą synergicznie, żeby zebrać z organizmu zawieruszone toksyny, w szczególności metale ciężkie.

Nie lubię słowa detoks, uważam że jest stanowczo przereklamowane i nadużywane. Często też niesłusznie wstawiane marketingowo, co negatywnie odbiło się na całym koncepcie oczyszczanie w bardziej naukowych kręgach. Ja jestem gdzieś po środku. Rozumiem, że ciało zostało wyposażone w genialne mechanizmy, które dbają o nas, oczyszczają i na bieżąco usuwają to co niepotrzebne – wątroba, nerki, itd. Uważam jednak, że czasem można delikatnie sobie pomóc, wzmocnić te funkcje i narządy, żeby sprawnie działały i długo służyły. Pozostaje jeszcze kwestia wszechobecnej chemii i zanieczyszczeń , ich ilości w pożywieniu, powietrzu, wodzie, w każdym pomieszczeniu i przedmiocie który mamy w domu. Nie jestem pewna, że organizm by.ł przygotowany na taką ilość plastiku, jaką dostarczamy mu każdego dnia, co zresztą potwierdza np. wysyp zaburzeń hormonalnych u kobiet i mężczyzn.

Myślę, że jest dużo kwestii do rozważenia w tym sporze, ja zostanę jednak przy swoim założeniu, że lepiej wspierać, dbać i zapobiegać. Bez przesady i skrajności, ale prowadząc zdrową profilaktykę. A jeśli formą takiej profilaktyki ma być odżywcze smoothie, pełne błonnika, witamin i dobroczynnych właściwości to tym bardziej jestem na tak!

Tajemnicą tego koktajlu jest połączenie leśnych jagód, alg dulse, spiruliny, kolendry i sproszkowanego soku z jęczmienia.

Jagody

Jagody są znane ze swoich właściwości usuwania toksyn z organizmu. Kiedyś zalecono picie soku z jagód pracownikom kopalni, kamieniołomów, czy cementowni. Do dziś lekarze często zalecają jedzenie jagód dzieciom w kuracji przeciw pasożytom. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwutleniająco. Dodatkowo zawarte w nich substancje wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu. Dzięki glukokininom jagody pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego nazywa się je roślinną insuliną. Dzięki dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii.

Kolendra

Kolendra to jeden w roślinnych dealbrekerów – albo się ją uwielbia, albo nienawidzi. Ja należę do tego drugiego obozu, więc mogę Cię zapewnić, że nie wyczujesz jej w tym koktajlu! Kolendra to zioło posiadające bardzo silne właściwości odtruwające, szczególnie zasłynęła z usuwania metali ciężkich z organizmu -potrafi poradzić sobie nawet z rtęcią, ołowiem, czy aluminium. Wiąże metale ciężkie i pomaga wydalić je z organizmu. Dodatkowo jest bombą witamin i ma działanie silnie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne, za co bardzo ją sobie cenię!

Spirulina

Spirulina od jakiegoś czasu ma swoją chwilę sławy i bardzo słusznie! To sproszkowane mikroalgi występujące najczęściej w słodkowodnych wodach. Świtne źródło białka, witamin, minerałów i chlorofilu – naturalnego zielonego barwnika. Chłonie niepożądane odpady z organizmu i zabiera je ze sobą aż do jelit ?

Pamiętajcie tylko, żeby kupować spirulinę ze sprawdzonego źródła, dużo obecnych na rynku produktów pochodzi z bardzo zanieczyszczonych rejonów, a spirulina jest chłonna jak gąbka.

Sok z młodego jęczmienia

Sok z młodego jęczmienia jest to sok wyciskany właśnie z traw jęczmiennych, a następnie butelkowany lub proszkowany (suszy się go w temperaturze około 31-32 stopnie, aby przedłużyć jego trwałość). Obie formy są dostępne w dobrych sklepach zielarskich, aptekach, czy sklepach ze zdrową żywnością. Zawiera wspomniany już wyżej cenny chlorofil i duże ilości enzymów trawiennych (duży plus!). Młody jęczmień pełen jest przeciwutleniaczy oraz cennych witamin, i to w bardzo dużych dawkach- A, C, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten.

Odtruwa, normalizuje poziom cukru we krwi, reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawia metabolizm, działa przeciwzapalnie i zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń. Uff, sporo tego!

Dulse

Algi Dulse, jak większość innych morskich alg, wyróżniają się wysoką zawartością minerałów. Są bogatym źródłem żelaza, które pomaga w stanach anemii, magnezu i potasu, które pomagają łagodzić objawy stresu oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu jodu, wapnia i fosforu. Dodatkowo działają antyseptycznie i oczyszczająco.

Składniki:

  • Kawałek dulse (ok. 1 łyżki objętości)
  • Kilka gałązek kolendry
  • Sok z jednej pomarańczy
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki jagód
  • łyżeczka soku z młodego jęczmienia w proszku
  • łyżeczka spiruliny (jeśli nie lubisz lub nie jesteś przyzwyczajony do spiruliny zacznij od trochę mniejszej porcji i powoli zwiększaj ją do jednej łyżeczki)
  • szklanka wody (mniej więcej, w zależności od konsystencji)
  • Opcjonalnie: łyżeczka miodu, codzienna dawka adaptogenów
  1. Do blendera wlewamy wodę i dorzucamy do niej dulse, żeby zaczęło namiękać. Dodajemy kolendrę i wyciskamy sok z pomarańczy. Blendujemy na wysokich obrotach. / Blendujemy na dwie tury, ponieważ algi i kolendra potrzebują trochę więcej czasu niż np. banan, a nie chcemy żeby utleniły nam się owoce przez zbyt długie miksowanie 🙂
  2. Do kielicha blendera dorzucamy resztę składników i miksujemy, aż powstanie gładki jednolity koktajl o wymarzonej konsystencji – dostosowując przy tym ilośc wody, żeby nie był zbyt rzadki, ale zbyt gęsty 🙂
0 udostępnień
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również