Lniane pesto – wegańskie zielone złoto, dobre dla urody

5 udostępnień
5
0
0

Dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na mój autorski klasyk – wegańskie pesto z olejem lnianym. Bardzo uniwersalne, wzbogaci smak każdej sałatki, świetnie nada się jako dip do krojonych warzyw, albo smarowidło do kanapek. Oprócz walorów smakowych, pesto odżywi Twoją skórę i wspomoże problematyczną cerę. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Olej lniany ma specyficzny, rybny posmak, jednak w połączeniu z aromatyczną bazylią i czosnkiem zupełnie traci swoją intensywność. Tradycyjne przepisy na pesto zawierają ser i orzeszki pinii – z pierwszego zrezygnowałam z prostego powodu – nie służy on skórze. Naprawdę, bardzo źle wpływa na jej kondycję. Zastąpiłam go płatkami drożdżowymi, które pełne są smaku umami i nadają potrawom serowy posmak – niezastąpione w kuchni, jeśli chcesz wykluczyć z diety nabiał! Orzeszki zastąpiłam płatkami migdałów – wychodzi dużo taniej, a pesto zyskuje przyjemnej słodyczy i faktury.

Olej lniany jest niezwykle ceniony za wysoką zawartość kwasów tłuszczowych OMEGA-6 i, co najważniejsze, OMEGA-3. Oprócz tego, jest również bogaty w witaminę E, która odpowiada za działanie antyoksydacyjne oraz przeciwdziała starzeniu się organizmu. Witamina ta jest bardzo częstym składnikiem wielu kremów nawilżających i przeciwzmarszczkowych. Nazywa się ją witaminą płodności i młodości. Kolejnym jej źródłem są migdały, które również pomagają zachować skórze młody i promienny wygląd. Czosnek z kolei ma silne działanie antybakteryjne, a dodatkowo jest źródłem wielu cennych witamin, minerałów oraz olejków eterycznych.

Składniki:

  • Liście bazylii z jednej doniczki
  • 1-2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oleju lnianego
  • sól i pieprz
  1. Umieść w blenderze wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych i zmiksuj.
  2. Do prawie gotowego pesto dodaj pół szklanki migdałów i miksuj jeszcze przez chwilę, aż migdały się rozdrobnią, ale nie zaginą całkowicie.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie przemieszaj i przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.

Świetnie sprawdzi się jako dressing do sałatek lub jako smarowidło do pieczywa.

Używaj, jak chcesz, eksperymentuj – pamiętaj tylko, żeby nie dodawać go do potraw cieplejszych niż 40 stopni, ponieważ olej lniany musi być spożywany na surowo. Również czosnek ma najwięcej właściwości odżywczych, kiedy nie poddajemy go obróbce termicznej.

Smacznego!

5 udostępnień
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również