Na talerzu – zielona soczewica z czosnkiem, szałwią i jajkiem.

0 udostępnień
0
0
0

Seria “Na talerzu” powstała w hołdzie dla wszystkich przypadkowych odkryć i szybkich przepisów, które mogłyby zostać przyćmione przez inne, ważniejsze i nieco bardziej skomplikowane dania. To minimalna liczba zdjęć, składników i kroków, ale zero kompromisów jeśli chodzi smak! Bez zbędnych wstępów i przydługich wyjaśnień.

Szybko, prosto, pysznie i zdrowo.

Processed with VSCO with s2 preset

Zielona soczewica z czosnkiem, szałwią i jajkiem

Składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (lub z puszki)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła ghee (może być również zwykłe)
  • 3-4 listki świeżej szałwii
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  1. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, a kiedy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek. Kiedy czosnek i cebula delikatnie się podsmażą i nabiorą aromatu, dorzucamy pociętą na na drobne kawałki szałwię i opłukaną soczewicę. Smażymy jeszcze kilka minut mieszając, aż wszystko się delikatnie zarumieni i będzie cudownie pachniało.
  2. W międzyczasie gotujemy jajko według ulubionego sposobu – ja wybrałam akurat na “prawie twardo”, czyli zachowując delikatną płynność żółtka. Świetnie sprawdzi się tu także sadzone – wybierz taki sposób, który lubisz najbardziej 🙂 Na koniec posyp jajko malutką szczyptą soli i pieprzu.
0 udostępnień
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również