Najpyszniejsze ciastka z matchą i białą czekoladą

0 udostępnień
0
0
0

Bardzo proste, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, z kawałkami białej czekolady i miłym, orzeźwiającym kontrastem w postaci zielonej herbaty.

Zastanawiałam się przez chwilę, czy wypada wstawiać tu przepis na takie słodycze z prawdziwego zdarzenia – z cukrem, masłem, białą mąką. Pomyślałam sobie jednak, że chciałabym żeby była to szczera przestrzeń, w w której nie musimy się oszukiwać. No bo kto mi powie, że odkąd zaczął prowadzić zdrowszy tryb życia już nigdy nie tknął słodyczy? Mam nadzieję, że nikt! To byłoby bardzo smutne życie.

Więc skoro już ustaliliśmy, że czasem wszystkim się zdarza, dlaczego nie podarować sobie tej odrobiny przyjemności w postaci pysznych, domowych, robionych z miłością ciastek? Uważam, że to dużo lepszy wybór niż sklepowe batony zajadane po kryjomu (zaufaj mi!). Takim domowym wypiekom towarzyszy zupełnie inna energia, która niesie ze sobą coś o wiele ważniejszego niż wartości odżywcze.

Jeśli dalej nie jesteś przekonany, dodam tylko, że jednym ze składników jest matcha, więc możemy śmiało założyć, że to superfoodowe ciastka, brzmi lepiej? To bierzmy się do pieczenia!

Matcha, jest uważana za najzdrowszą odmianę zielonej herbaty. Jest genialnym źródłem antyoksydantów, wolno uwalnianej kofeiny, odprężającej L-teaniny i pobudzającego metabolizm związku EGCG.

Składniki:

Na około 12 ciastek

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżki zielonej herbaty matcha w proszku (np. takiej)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki drobnego białego cukru
  • 1 jajko
  • 1/3 tabliczki białej czekolady
  1. Nagrzewamy piekarnik do 160°C.
  2. Do miski przesiewamy mąkę matchę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  3. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, pilnując żeby się nie przypaliło. W międzyczasie w osobnej misce ucieramy jajko z cukrem białym i brązowym. Kiedy masło będzie już płynne, dodajemy je do miski z jajkiem i cukrem, po czym dokładnie ucieramy całą masę.
  4. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy wcześniej przygotowane suche (mąkę, matchę, proszek do pieczenia) i dokładnie mieszamy.
  5. Białą czekoladę kroimy nożem w drobną kostkę i delikatnie mieszamy je z resztą ciasta.
  6. Nabieramy ciasto łyżką, rękoma formujemy w kule, wykładamy na papier i lekko przygniatamy. Pamiętamy tylko, że ciasta w piekarniku lekko urosną i “rozleją się”, więc pilnujemy odstępów między nimi.
  7. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 10 min. Po tym czasie, wyjmujemy i odkładamy do wystygnięcia – ciastka mogą się wydawać zbyt miękkie i niedopieczone po wyjęciu, ale wystarczy dać im chwilkę ochłonąć i konsystencja będzie idealna 🙂
0 udostępnień
1 komentarz
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również