Tymiankowa herbata często gości w mojej kuchni – jest niezastąpiona w czasie choroby lub jeśli czuję, że taka się zbliża. Zawsze mam w domu pęczek tymianku – świeży lub taki, który wcześniej zamroziłam. Obecna sytuacja z epidemią zmotywowała mnie, żeby podzielić się tym prostym sposobem na domowy napar i opowiedzieć o jego właściwościach.


Herbata tymiankowa ma silne właściwości przeciwwirusowe. Pita regularnie może znacznie pomóc w zmniejszeniu obciążenia wirusowego w organizmie.
Tymianek pomaga również stymulować pamięć, łagodzić bóle głowy i napięcie mięśni, kaszel, gorączkę oraz walczy z przeziębieniem i infekcjami. Zawiera także związek zwany karwakrolem, który jest doskonałym naturalnym środkiem uspokajającym i działa tonizująco na cały układ nerwowy.
Tymianek jest dobrym źródłem pirydoksyny, o której wiadomo, że odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu poziomów GABA w mózgu, pomaga w regulacji wzorców snu i korzystnie wpływa na funkcję neuroprzekaźnika w mózgu. GABA jest także jedną z najlepszych naturalnych metod obrony przed uszkodzeniami powodowanymi przez stres.
Herbata tymiankowa świetnie oczyszcza przewód pokarmowy oraz drogi moczowe. Może pomóc w zapobieganiu infekcjom i utrzymaniu zdrowych bakterii w równowadze.
Tymianek ma jedne z najwyższych poziomów przeciwutleniaczy wśród ziół. Jest wypełniony bioflawonoidami, takimi jak luteina, zeaksantyna i naringenina, które mają silny wpływ na eliminację wolnych rodników i innych substancji wywołujących choroby organizmu.
Instrukcja:
- 2-3 gałązki tymianku zalewamy 500 ml wrzątku i pozostawiamy do zaparzenia pod przykryciem przez min 30 min.
- Powstałą herbatę słodzimy 1 łyżeczką miodu
TIP : Bardzo często robię mocniejsze wywary, takie które parzą się na przykład całą noc i później rozcieńczam je w ciągu dnia 1:1 z wrzątkiem.
1 komentarz