Pomidorowe risotto z pieczonymi warzywami

0 udostępnień
0
0
0

Och jak ja lubię takie jedzenie! A takie pomidorowe risotto zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tymi klasycznymi, kremowymi i często nieco mdłymi. Pomidory i pieczone warzywa świetnie przełamują to danie!

Jest przy tym przepisie nieco pracy, nie będę ukrywać, ale da się to gotowanie naprawdę sprytnie zorganizować, tak żeby nie spędzić całego dnia w kuchni. Jak to z bardziej wymagającymi daniami, może ne uda się to za pierwszym razem, aleprzy drugim będziesz już wiedzieć jak sobie to wszystko rozłożyć, żeby risotto robiło się praktycznie samo!

Bardzo lubię ten przepis również dlatego, że można go łatwo modyfikować. Możesz łatwo dostosować go do swoich potrzeb – może być w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej. Tak samo łatwo dostosujesz jego ilość. Zazwyczaj kiedy już decyduję się robić risotto, przygotowuję podwójne, albo nawet potrójne porcje, bo czasowo wychodzi tak samo, a ja mam kolację gotową do podgrzania na kolejne dwa-trzy dni. Lubię czyścić nim lodówkę z warzyw – dodając różne papryki, cebule, bakłażana, czy nawet grzyby.

Jest to też świetny patent na skórkę parmezanu, czyli kawałek który zostaje po starciu całego trójkącika, który najczęściej ląduje w koszu. Błąd! To potężne źródło smaku, kremowej tekstury i serowej dobroci! Jeśli wrzucisz ją do tego risotto, zobaczysz jak zagęści i zespoli całe danie! Później zazwyczaj wyjmuję skórkę przed podaniem, opłukuję pod wodą i dobrze wysuszoną chowam do lodówki żeby użyć ponownie.


#ZEROWASTE

Składniki:

Pieczone warzywa:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cukinia
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść pomidorów koktajlowych

Risotto:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 225 g ryżu do risotto (arborio)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 400 g (1 szt.) krojonych pomidorów w puszce lub 250 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml bulionu
  • ok. 5 suszonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • parmezan lub płatki drożdżowe (w wersji wegańskiej)
  • bazylia
  • Opcjonalnie: skórka od parmezanu

Pieczone warzywa:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200℃. Pokrój warzywa w większą kostkę/kawałki, pomidory przekrój na pół. Wymieszaj je z oliwą, solą i pieprzem, po czym wyłóż na blaszkę do pieczenia.
  2. Piecz warzywa około 30 min, aż do momentu kiedy będą miękkie i przyrumienione.

Risotto:

  1. W międzyczasie rozgrzej oliwę na głębszej patelni i usmaż pokrojoną w kostkę cebulę na średnim ogniu. Kiedy się zeszkli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez minutę.
  2. Dodaj ryż i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszaj wszystko i podsmaż na średnim ogniu przez kolejną minutę, aż oliwa dobrze pokryje ryż.
  3. Powoli dodawaj do patelni bulion i pomidory/passatę. Naprzemiennie po pół szklanki, dodając dopiero kiedy ryż wchłonie poprzednią porcję płynów.
  4. Po około 20 min dodaj suszone pomidory i upieczone wcześniej warzywa. Dokładnie wymieszaj wszystko na patelni i dodaj dodatkową porcję płynu (może być już zwykła woda), jeśli jest taka potrzeba.
  5. To dobry moment, żeby wrzucić skórkę parmezanu – spójrz wyżej na wskazówkę zero waste.
  6. Gotuj risotto jeszcze przez 5 min, aż wszystkie smaki z warzyw i parmezanu się zawiążą.
  7. Zdejmij patelnię z ognia. Wyjmij skórkę parmezanu. Dodaj sól, pieprz, listki bazylii, parmezan lub płatki drożdżowe i dokładnie wymieszaj wszystko ostatni raz. Podaj i jedz!

0 udostępnień
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również