Po najpyszniejszych ciastkach z matchą i białą czekoladą, przyszła kolej na zdrowszy i prostszy przepis z jej użyciem – pudding chia. Sprawdzi się, jako szybkie śniadanie, które możesz przygotować już dzień wcześniej, zdrowa przekąska lub deser do pracy. Gotowy pudding udekoruj ulubionymi dodatkami – owocami, miodem, orzechami, itp.
Nasiona chia to bogate źródło kwasów omega 3, białka oraz błonnika. Matcha dostarcza nam natomiast chlorofilu, antyoksydantów oraz kofeiny, która w przeciwieństwie do kawy, uwalnia się stopniowo, nie powodując skoków i spadków energii.
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka matchy
- opcjonalnie – łyżeczka miodu do smaku
- Do słoika lub innego szczelnie zamykanego pojemnika wlewamy szklankę ulubionego mleka roślinnego i dodajemy 3 łyżki nasion chia oraz łyżeczkę machy. Zamykamy pojemnik i wstrząsamy, aż całość porządnie się wymiesza.
- Wkładamy pudding do lodówki na 3-8 h (najlepiej na noc), aż napęcznieje. W ciągu tego czasu, wyjmujemy go jeszcze 2-3 razy, żeby dodatkowo wstrząsnąć.
- Przekładamy gotowy pudding do szklanki lub miski, dodajemy wybrane dodatki (np. owoce/miód/orzechy) i gotowe!