Trend alert: Grzyby lecznicze. Przewodnik po grzybach, które odmładzają, dodają energii i przedłużają życie.

0 udostępnień
0
0
0

Grzyby kojarzą Ci się z dorodnymi borowikami i podgrzybkami zbieranymi w lesie jesienią? A może z psychodelikami? Dziś ani o tym, ani o tym. Dziś będzie recenzja książki Tero Isokauppila, który jest dystrybutorem żywności funkcjonalnej, ekspertem w dziedzinie grzybów leczniczych i naturalnego wzmacniania zdrowia oraz jednym z najlepszych działaczy żywnościowych na świecie.

O grzybach opowiadamy nie bez powodu. Grzybowa czekolada podbiła w zeszłym roku serca kobiet (i mężczyzn!) z całej Polski , a rynek adaptogenów rośnie. Shroom Chocolate od Cosmic Pantry stała się w 2019 roku kultowym produktem, a kiedy Joanna Okuniewska pytała na swoim instagramie o “atrybut jesieniary”, zgadnij co wybrały słuchaczki jej podcastów, jako ulubieńca? Dokładnie, Shroom Chocolate! Nie bez powodu — grzyby potrafią być skuteczne we wspomaganiu odporności, dodawaniu energii, regenerowaniu i wspieraniu naszego organizmu. Które grzyby są lecznicze? Jak je spożywać? Które grzyby mają działanie adaptogenne? Tero Isokauppila udzieli Ci tych odpowiedzi w swojej książce.

Choć pierwsza część przypomina nieco repetę z biologii i traktuje o królestwie grzybów, grzybniach, strzępkach, owocnikach i zarodnikach, w dalszych częściach książki znajdziesz już bardzo praktyczną wiedzę i masę przepisów. Pozycja ta zawiera mini leksykon leczniczych grzybów, objaśniając ich działanie. I tak dowiesz się, że:

Reishi wpływają na poprawę snu, łagodzą stres, leczą alergie sezonowe.

Chaga, zwana inaczej hubą brzozową leczy przeziębienia, wpływa na mocne i piękne włosy, zwalcza stany zapalne.

Cordyceps chiński poprawia jakość snu, łagodzi stres i leczy alergie sezonowe.

Lion’s mane poprawia pamięć, zwiększa koncentrację, chroni układ nerwowy.

Shitake zapewnia czystą, gładką i lśniącą skórę, wspomaga funkcjonowanie wątroby i obniża stężenie złego cholesterolu we krwi.

Maitake wspomagają utrzymywanie prawidłowej wagi, ułatwiają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, poprawiają trawienie.

Wrośniak Różnobarwny leczy przeziębienia i grypę, ułatwia trawienie, pomaga zwalczać infekcje.

Enoki poprawiają stan skóry i pomagają zachować jej młody wygląd, wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego i działają łagodząco na bóle stawów.

Boczniak działa relaksująco i poprawia samopoczucie, znakomicie wpływa na stan skóry, obniża stężenie cholesterolu.

Trzęsak morszczynowaty poprawia stan skóry, chroni organizm przed obcymi patogenami i łagodzi objawy astmy.

Oczywiście wszystkie te grzyby są dokładnie opisane ze względu na skład i działanie na nasz organizm. Nie jest to jednak poradnik czysto teoretyczny! Choć autor książki jest właścicielem marki Four Sigmatic, która sprzedaje grzybowe kawy, w książce podaje aż 50 przepisów w użyciem leczniczych grzybów w różnej postaci.

Znajdziesz tu zarówno przepis na herbatę z chagi, jak i carpaccio z shiitake. Są przepisy na słodkości, sałatki, surówki, bułeczki… Wszystkie przepisy podzielono na rozdziały, tak żeby czytelnik mógł dostosować wybrane danie, do efektu, jaki zamierza osiągnąć. Wystarczy np. zajrzeć do działu z przepisami na potrawy zwalczające przewlekłe stany zapalne, żeby znaleźć przepisy, które się nam w tej sprawie przysłużą. Każdy przepis opatrzony jest też adnotacją czy nada się dla wegan, osób na diecie paleo, bezglutenowej, niskotłuszczowej lub niskoglikemicznej.

Jeśli zainteresował Cię świat leczniczych grzybów, ale nie lubisz gotować skorzystaj z gotowych suplementów diety w formie wyciągów, tabletek lub pudrów. Chagę, Cordyceps i Reishi znajdziesz w Shroom Chocolate (również w jej piernikowej edycji, przygotowanej specjalnie na sezon zimowy!), a jeśli szukasz bardziej kompleksowej mieszanki, polecam uzbroić się w Energy Powder, który w składzie ma Chagę i Cordyceps wraz z innymi adaptogenami wspierającymi odporność i poziom energii. Jeśli jednym z Twoich noworocznych postanowień jest odstawienie kawy, wypróbuj naszej bezkofeinowej i bezglutenowej alternatywy – pełnej dobroczynnych grzybów, adaptogenów i prebiotyków wspierających Twoją florę bakteryjną.

Książkę gorąco polecamy, wierząc, że małe nawyki żywieniowe, potrafią uczynić wielkie zmiany. Grzyby zasługują na odczarowanie!

0 udostępnień
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również